Dit bryllup vil højst sandsynligt vise sig, at være et af dit livs største begivenheder.…
Skikke før brylluppet
Der er en masse traditioner og gamle ritualer forbundet med det at blive gift. Mange har deres rod mange hundrede år tilbage i tiden, mens andre er opstået i nyere tid. Her vil vi kigge på nogle af de forskellige traditioner og skikke, der knytter sig til et bryllup her i Danmark.
- Husk at spørge om lov. Fra gammel tid er det en god skik, at den mand, der ønsker at ægte en pige, spørger pigens forældre om lov. Tidligere har det nok mest været pigens far, der blev spurgt, men i dag er det mere almindeligt, at gommen tager en snak med begge forældrene. Selv om vi skriver moderne tider, så er det stadig ret almindeligt, at den vordens gom spørger om lov til at tage pigen til ægte. Om han i dag vil rette sig efter et ‘nej’. er måske knap så sikkert, som det var før i tiden.
- Forlovelse. Også i dag vælger mange par at forlove sig og vise forlovelsen med en forlovelsesring, inden de gifter sig. Forlovelse har ingen juridisk betydning, men en forlovelse kan være med til at sende et ekstra signal om, at parret mener det alvorligt og lægger en hel del i den mere formelle og højtidelige side af det at indgå et ægteskab.
- Polterabend. Fra tysk kommer ordet, der betyder noget i retning af ‘buldreaften’, og sådan ender denne aften jo også ofte, uanset om det er gommen eller bruden, der markerer sin sidste tid som en fri og ubunden person med en gevaldig tur i byen. Polterabenden kan tage en voldsom karakter, men mange formår dog at lave et fornøjeligt og sjovt arrangement for deres kammerat eller veninde, der nu er på vej i hymens lænker.
- På skrømt ukendte for hinanden. Fra gammel tid må brud og brudgom ikke se hinanden fra dagen før brylluppet, til de mødes i kirken. Mange sover derfor hos deres forældre, og bruden må heller ikke se bruden i brudekjolen før i kirken. Det stammer fra en tid, da man ikke havde fysisk samliv før brylluppet, men i dag er det mere en tradition, der holdes i hævd, for mange par bor jo sammen før brylluppet.
- Ringe. Vidste du, at man har brugt ringe til at synliggøre ægteskabet med helt siden 1300-tallet? I dag er ringen også et smukt tegn på, at man er gift. de fleste bærer deres vielsesring på højre hånd, da det er den hånd, hvormed man afgiver troskabsløftet, men en del bærer den på venstre hånd, fordi man fra gammel tid mener, at denne hånd er tættere på hjertet og dermed tættere knyttet til kærlighedsbegrebet.
- Hvad hvis bruden frir? I dag tager vi det nok ikke så alvorligt, hvem der lige frir, fordi et forhold udvikler sig og folk ofte lever sammen, inden de beslutter sig for at gifte sig. Men historisk set har det været mandens opgave at fri, og kvinder har kun måttet fri den 29. februar – altså på skuddage hvert fjerde år.